iKnow Cognitatie

Cognitatie, dé tool die uw organisatie compliant en inzichtelijk maakt

Voor het annoteren, classificeren en verbinden van informatie uit verschillende bronnen.

Ontdek een nieuwe manier van het beheren van uw kennisdomein

Cognitatie is een tool gericht op analyse en annotatie van materie- en beleidsrelevante documenten, zoals customer requirements, maar ook wet- en regelgeving en beleid. Cognitatie is de enige compliance management tool die de intelligente brug slaat tussen tekst en logica gebaseerde modellen. Het brengt alle relevant informatie, zoals relevante delen van documenten, interpretatie en overige bijlagen, samen op één plek en biedt de ondersteuning om gestructureerd de kennis van uw organisatie te borgen, te beheren en optimaal te gebruiken.

Cognitatie heeft zich inmiddels ruim bewezen binnen grote overheidsinstanties en financials. Het is uitermate geschikt als gedeelde basis en bron van kennis voor zowel business- als informatieanalysetrajecten en biedt efficiënte en duurzame risicobeheersing voor organisaties die moeten voldoen aan regelgeving van toezichthouders. 24/7 100% traceerbaar en compliant. Uniek aan Cognitatie is dat het geannoteerde teksten linkt aan gestructureerde, user-made modellen.

De voordelen van Cognitatie

1. Inzicht in samenhang

Cognitatie toont gebundelde kennis van een bepaald thema, verdeeld over meerdere documenten op basis van gelegde verbanden. Zo komt u direct tot de complete kern van dit thema, zonder alle verschillende documenten te moeten raadplegen.

2. Compliant en transparant

Wetten, regels, protocollen en requirements die voor uw organisatie van toepassing zijn worden samengebracht in een betekenisvolle en doorzoekbare vorm. Hiermee is altijd transparant hoe en of u aan de gestelde eisen of wetgeving voldoet.

3. Duurzaam en toekomstbestendig

Geen zorgen meer over wijzigingen in regelgeving of aangepaste requirements. Door het borgen van de link tussen de gestelde eisen en uw organisatie is de ‘as-is’ situatie altijd inzichtelijk. U kunt hiermee vlot en efficiënt inspelen op veranderingen.

4. Innovatief en flexibel

Efficiënt veranderen, inspelen op de markt en innoveren wordt gemakkelijker door optimaal inzicht in de samenhang tussen bijvoorbeeld regelgeving en uw beleidsstukken, processen, data en regels.

5. Wijzigingen in beeld

Cognitatie geeft van een gewijzigd document exact aan wat er gewijzigd is en welke impact dit heeft op eerder gelegde verbanden of aan het document gekoppelde kennis. De benodigde actie wordt zo direct helder. Bovendien maakt de vastgelegde historie tijdreizen mogelijk.

6. Beleid in kaart

Cognitatie toont op elk moment de verbanden tussen externe documenten zoals bijvoorbeeld wet- en regelgeving, het daarop gevormde beleid én de interne activiteiten die op basis van het beleid zijn bepaald.

Maak kennis met Cognitatie

Onze klanten over Cognitatie

Onze klanten aan het woord. Laat u inspireren door succesverhalen.

De Belastingdienst heeft continu te maken met wetswijzigingen die doorgevoerd moeten worden in haar ICT-systemen. De Cognitatie-tool van PNA maakt het mogelijk die wijzigingen sneller en traceerbaarder uit te voeren.

Diederik Dulfer, Architect Business Rules Mgt. Belastingdienst

Met De Compliant (de pensioensector-specifieke implementatie van Cognitatie) kunnen wij samen met de klant gestructureerd en nauwkeurig de diverse juridische documenten van pensioenfondsen op een efficiënte wijze actueel en consistent houden. Dit is essentieel gezien de veelheid aan (komende) wijzigingen in wet- en regelgeving.

Tom Dimmendaal, Legal Partner Sprenkels & Verschuren

Unieke features & functies

Cognitatie heeft een breed toepassingsgebied, ontdek de unieke functies die onze tool te bieden heeft voor uw kennisdomein

Document Management Systeem

 • Laden en beheren van documenten van verschillende versies. Tekstueel vergelijken van documenten, inclusief annotaties op deze documenten
 • Directe interface met Wetten.nl en EUR-Lex (www.wetten.nl en www.eur-lex.europa.eu)

Annoteren van stukken tekst

 • Bij annoteren ook direct classificeren (d.w.z. een structuur aanbrengen in brontekst)
 • Annotaties toewijzen als verschijningsvorm van een concept (kenniselement waarover wordt geredeneerd) in een specifiek document
 • Relaties tussen concepten definiëren
 • Navigeren tussen verschillende verschijningsvormen van hetzelfde concept binnen een document, maar ook over documenten heen
 • Verwijzingen opnemen naar documenten of contexten
 • Bekijken van wijzigingen, toevoegingen, verwijderingen van annotaties en relaties tussen concepten

Annoteren van contexten

 • Contexten samenstellen uit meerdere blokken tekst in één document
 • Contexten samenstellen uit blokken tekst van meerdere documenten
 • Tekst van document filteren op inhoud van context
 • Relaties tussen contexten definiëren

Notificaties en beheermodules

 • Ontvangen van berichten bij gewijzigde concepten, relaties, contexten en verwijzingen en berichten binnen gebruikersgroep aan gebruikers toewijzen en verwerken
 • Eigen classificatieschema voor annoteren en classificeren inrichten
 • Opnemen van eigen meta-data elementen voor annotaties, concepten, relaties en contexten
 • Uitgebreid autorisatie-, gebruikers- en documentbeheer
 • Rapportagemodule voor het opstellen en beheren van generieke rapportages
 • Aanmaken van validaties voor het toetsen van annotaties, concepten, relaties en contexten

Maak kennis met Cognitatie

Maak kennis met PNA