Maak kennis met PNA

Maak kennis met onze medewerkers. Met onze manier van denken en onze manier van werken. In verschillende afleveringen delen onze collega’s hun persoonlijk kijk op de wereld én op ons vakgebied.

Stan Dieteren trapt af. Hij vertelt onder meer over zijn betrokkenheid bij Limburg, het werk in de Randstad en de wijze waarop hij steeds opnieuw uitdaging vindt in zijn werk.

Focus op Cognitatie

Cognitatie maakt het mogelijk om kennis uit teksten te halen. Of het nu bijvoorbeeld wetgeving, leerboeken of medicijnbijsluiters betreft: complexe en volumineuze documentatie wordt dankzij het gebruik van Cognitatie eenduidig interpreteerbaar en daarmee formaliseerbaar.

Op die manier kun je met Cognitatie als organisatie veel efficiënter en effectiever met je kennis omgaan. Cognitatie is daarmee uniek in zijn soort. Juist omdat Cognitatie zo uniek is, vinden wij het belangrijk om het hulpmiddel nog eens wat nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Met behulp van allerlei middelen wordt Cognitatie aan de wereld getoond: zo is er begin juni een seminar, brengen we artikelen en filmpjes uit, en zullen we diverse klantcases onder de aandacht brengen. Cognitatie lijkt namelijk een nogal goed bewaard geheim te zijn, ofwel: kennis die nog lang niet bij iedereen bekend is. In het kader van ‘Practice what you preach’ willen wij deze kennis graag, en vol trots, ontsluiten!

Frank Harmsen directeur/aandeelhouder PNA

Sinds 1 januari versterkt Frank Harmsen (49) als directeur/aandeelhouder PNA Group in Heerlen. Frank was voor zijn overstap partner bij EY Advisory, waar hij de afgelopen jaren zowel nationaal als internationaal verantwoordelijk is geweest voor transformatie- en digitaliseringsprojecten.

Ook in zijn nieuwe rol blijft Frank actief als bijzonder hoogleraar kennis- en informatiemanagement aan de Universiteit Maastricht. Samen met huidig directeur Maurice Nijssen gaat hij PNA Group leiden. Maurice is verheugd met de komst van Frank. “We vullen elkaar aan. Frank past met zijn achtergrond perfect bij PNA. Zijn brede praktijkervaring als organisatieadviseur van toonaangevende organisaties is zeer waardevol voor ons. Met zijn ervaring op bestuursniveau kunnen we nog meer impact hebben.”

Met de ervaring van Frank bij grote consultancypartijen als EY en Capgemini kan PNA zich verder ontwikkelen, zonder het unieke karakter van het bedrijf te verliezen. Door de komst van Frank wordt de positie van PNA in het academische en commerciële netwerk versterkt. Maurice: “Voor onze huidige klanten betekent dit dat zij nog beter geholpen worden in het traject van begin tot eind om kennis goed te borgen. Frank heeft op het gebied van consultancy een schat aan ervaring en bovendien een echte hands-on mentaliteit. Natuurlijk hoop ik samen met hem ook nieuwe klanten aan te trekken.”

Logische stap

Voor Frank is de overstap van een grote partij als EY naar PNA logisch. “Na bijna 25 jaar werkzaam te zijn geweest voor grotere bedrijven, trok het ondernemerschap. Een eigen bedrijf leek mij een interessante uitdaging, maar wat is er mooier om met gelijkgezinden samen verder te gaan? PNA past zowel inhoudelijk als qua cultuur uitstekend bij mij. Ik wil PNA met mijn ervaring helpen weer een volgende stap te zetten.”

Het hoofdkantoor van PNA is in Heerlen, een voor Frank bekende omgeving. “Ik heb altijd een zwak gehad voor het zuiden. In mijn tijd bij Capgemini heb ik een vestiging in Heerlen opgericht en geleid. Natuurlijk is PNA niet alleen aan het zuiden gebonden, we werken immers nationaal en internationaal.”

Kennis productief inzetten

PNA Group heeft de afgelopen jaren een prominente plek verworven in de markt van modellering, vastlegging en gebruik van kennis. Het bedrijf doet dit op een manier die organisaties wendbaar maakt, terwijl ze tegelijkertijd (blijven) voldoen aan wet- en regelgeving.

Maurice: “Met Frank erbij is PNA nu nog meer in staat complete vernieuwings- en transformatietrajecten bij onze klanten uit te voeren, inclusief de strategische en veranderkundige kant ervan. Samen kunnen we met PNA de wereld nog productiever en duurzamer met kennis laten omgaan.”

Business Rules

What is a business rule?

Business rules are of utmost importance to all businesses and many different definitions have been suggested over the past decades. But what exactly is a business rule? This short whitepaper answers that question.

PNA Group_Short Whitepaper on What is a Business Rule

Wil je meer informatie over deze workshop? Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Rijkswaterstaat kiest voor Cognitatie

HEERLEN, Mei 2017 – Rijkswaterstaat (RWS) gaat vanaf juli 2017 de analysetool Cognitatie van PNA gebruiken voor de Omgevingswet. De Omgevingswet treedt vanaf 2019 in werking en voorafgaand daaraan moet het zogeheten ‘Digitaal Stelsel Omgevingswet’ (DSO) worden ingericht. Cognitatie is voor deze toepassing uitermate geschikt.

PNA is eind vorig jaar door Rijkswaterstaat uitgenodigd voor deelname aan het aanbestedingstraject. Onderdeel van dit traject was een zogeheten ‘Demo-doedag’. PNA heeft tijdens die middag Cognitatie gedemonstreerd en medewerkers van RWS zijn zelf met de analysetool aan de slag gegaan.

RWS zegt over haar keuze voor Cognitatie: “De tool sluit goed aan op het gewenste analyseproces, het werken vanuit de tekst staat centraal. De overzichtelijke en consequent doorgevoerde userinterface en vormgeving maken de bediening van de tool logisch en intuïtief. Hierdoor kunnen medewerkers snel worden ingewerkt.” En “Het vergelijken van bronnen en het doorvoeren van wijzigingen naar aanleiding daarvan wordt perfect ondersteund.”

Met Cognitatie kunnen verbanden tussen documenten makkelijk worden vastgelegd en is het doorvoeren van wijzigingen eenvoudig, betrouwbaar en overzichtelijk. Naast de reeds bestaande functionaliteiten van Cognitatie ontwikkelt PNA speciaal voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet compatibiliteit met de STOP-standaard. Zo kan Cognitatie vanaf juli 2017 optimaal worden gebruikt door de medewerkers van RWS.

De Omgevingswet

“Met de Omgevingswet bundelt de overheid de regels voor ruimtelijke projecten. Zo wordt het makkelijker om ruimtelijke projecten te starten. Bijvoorbeeld woningbouw op voormalige bedrijventerreinen of de bouw van windmolenparken.”

PNA introduceert Cognitatie

HEERLEN, april 2016 - Veel organisaties kampen met grote hoeveelheden informatie waarin het moeilijk is om verbanden vast te leggen en deze consistent te houden. Met het product Cognitatie biedt PNA nu dé oplossing. De Belastingdienst past Cognitatie inmiddels op grote schaal toe.

Maurice Nijssen, CEO PNA licht toe: “Mensen zijn zich er vaak wel van bewust dat tussen documenten verbanden bestaan, maar kunnen die verbanden niet eenvoudig vastleggen. Ze moeten er steeds opnieuw naar op zoek. Dat kost veel tijd. Bovendien is er niemand die ze attendeert op wijzigingen. Onze oplossing Cognitatie helpt organisaties om deze kennis vast te leggen. Daarnaast maakt Cognitatie het doorvoeren van wijzigingen eenvoudig, betrouwbaar en overzichtelijk. Het kan nu voor iedere sector worden toe- en aangepast. In feite helpt Cognitatie om menselijke intelligentie eenvoudig vast te leggen.”

Schermafbeelding 2016-04-07 om 15.28.58

Succesvolle implementatie
De afgelopen jaren heeft PNA in co-creatie met de Blauwe Kamer (een samenwerking tussen de Belastingdienst, de IND, de Universiteit van Amsterdam en PNA) het product Cognitatie ontwikkeld. De Belastingdienst gebruikt Cognitatie ruim een jaar en is bijzonder tevreden over het product.

“Veel organisaties worstelen met de gevolgen van wijzigingen – in bijvoorbeeld wet- en regelgeving of voorwaarden – op documenten binnen hun organisatie. Door een enorme diversiteit aan documenten is het moeilijk om de samenhang tussen wetselementen, zinnen, woorden en artikelen te overzien. Cognitatie is voor deze organisaties een zeer behulpzaam middel omdat het op een gebruiksvriendelijke manier grote hoeveelheden documentatie beheersbaar maakt. Dit stelt bijvoorbeeld een compliance officer beter in staat zijn taken zorgvuldig uit te voeren” aldus Serge Gouders, account & sales manager PNA.

Breed inzetbaar
Cognitatie is nu ook beschikbaar voor andere organisaties. Hierbij kan worden gedacht aan banken, verzekeraars, accountants, actuarissen en pensioenfondsen. Eigenlijk iedereen die te maken heeft met grote hoeveelheden ongestructureerde informatie en deze formeel wil of moet beheersen.

Neem voor meer informatie contact op met Serge Gouders of download de brochure of productsheet.

Stichting Focafet zet cogNIAM® in bij kennismodel voor wereldwijde transacties

HEERLEN, juli 2015 – Via de joint venture CogNIAM Finance ondersteunt PNA Stichting Focafet met het opzetten van een uniform protocol voor economische transacties wereldwijd: het Uniform Economic Transaction Protocol (UETP). Dit wordt ontwikkeld via co-creatie met meerdere partijen waaronder overheden, multinationals en newconomy-denkers.

Dagelijks vinden er miljarden economische transacties plaats over grenzen heen en dit aantal neemt alleen maar toe. Elk land heeft zijn eigen transactietaal, met alle communicatieproblemen van dien. Barcodes, bank-, identiteits- en referentienummers zijn hulpmiddelen om al die verschillende talen met elkaar te laten communiceren. Maar het blijven losse datastromen en dat is zeer inefficiënt. Stichting Focafet bundelt met de ontwikkeling van UETP transacties via een soort beveiligde ‘group chat’. Alle partijen die bij de transactie betrokken zijn, beschikken zo automatisch over de data die voor hen relevant zijn. Alle soorten transacties zijn door de hele keten aan elkaar gelinkt.

Floris Kleemans, oprichter van Stichting Focafet: “UETP kun je zien als een gemeenschappelijke taal voor economische transacties over de hele wereld. Onze grootste uitdaging in dit project is de communicatie en de eenduidige overdracht van kennis. CogNIAM Finance is als geen ander in staat een duidelijke taal te creëren met begrippen die voor alle gebruikers helder zijn. Ze snappen heel goed dat het om de kennis draait en niet om het format. CogNIAM Finance vraagt niet ‘Hoe moet informatie worden aangeleverd?’ maar ‘Wát moet die informatie zijn?’. We zijn pas een jaar bezig, maar UETP wordt nu al erkend. En dat heeft alles te maken met het feit dat mensen zich herkennen in hoe CogNIAM Finance de transacties beschrijft.”

De eerste testversie van UETP is in maart 2015 gelanceerd. Via een co-creatieplatform worden ideeën vanuit de community opgehaald. Deze ideeën leiden tot concrete input voor het protocol en voor de implementatie. Johan Saton, projectleider vanuit CogNIAM Finance: “CogNIAM Finance structureert en beoordeelt de ideeën uit de community en de kennis uit bestaande standaarden. Dat doen we vanuit het cogNIAM® classificatieprincipe. Samen met het team van UETP maken wij alle outputdocumentatie van het protocol. Onze directe band met de OMG en ISO komt daarbij goed van pas. We hebben hier te maken met meer dan 50 ISO- en andere wereldstandaarden. Zonder eenduidig kennismodel is dat niet te structureren.”

De community is groeiende. Er zijn al vele kleine en grote organisaties uit verschillende sectoren betrokken zoals ABN AMRO, Hewlett Packard, PwC, Geodan, GS1, TNO, Atradius en een aantal ministeries. In het najaar zal het eerste werkende protocol gereed zijn.

Meer weten: http://focafet.org

ABN AMRO wint Nationale Schrijfwedstrijd

AMSTERDAM, december 2014 - Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, reikte donderdag 20 november 2014 de Gouden Veer uit aan ABN AMRO Verzekeringen. De jury van de jaarlijkse schrijfwedstrijd was dit jaar op zoek naar de beste tekst in de financiële communicatie. Uit de 85 inzendingen en 5 finalisten, kwamen de ABN AMRO Aansprakelijkheidsvoorwaarden voor particulieren als winnaar uit de bus.

‘Pieter Eikelboom heeft met zijn team in de nieuwe versie van de voorwaarden voor de Aansprakelijkheidsverzekering alle zeilen bijgezet om de klant zo duidelijk mogelijk te vertellen wat die verzekering wel en niet dekt, welke procedures er gelden, welke mogelijkheden en uitkomsten zich kunnen voordoen,’ lichtte de voorzitter de keuze van de jury toe. Daarmee heeft ABN AMRO verzekeringen de grootste stap voorwaarts gezet om de ingewikkelde verzekeringsvoorwaarden vol juridisch jargon, zo te formuleren dat de klanten begrijpen wat er staat vóór ze er hun handtekening onder zetten.

Vanuit de joint venture cogNIAM Finance heeft PNA bij mogen dragen aan dit proces. Zij is mede verantwoordelijk geweest voor het protocolmatig ontrafelen van moeilijke voorwaarden tot op de kernstructuur. Het inzicht dat daaruit ontstond heeft het team ondersteund om de voorwaarden begrijpelijk, consistent en in een leesbare structuur op te schrijven. Wij zijn trots dat wij onderdeel zijn van deze belangrijke stap in het vereenvoudigen van financiële producten.

Voor het complete juryrapport “Van klinkende munt naar klinkklare taal” klik hier.

Start KnowledgeEngineering @Work

HEERLEN, september 2014 - Elke regio met vooruitstrevende bedrijven heeft behoefte aan hoog opgeleide (bèta) kenniswerkers; zo ook de Euregio. Dit vraagt om een aantrekkelijk en innovatief hoger onderwijsaanbod. Door studenten al tijdens hun opleiding kennis te laten maken met het regionale bedrijfsleven, zijn ze na hun studie eerder geneigd in de Euregio te blijven. PNA onderschrijft deze visie en biedt studenten van de Bachelor opleiding Knowledge Engineering aan de Universiteit Maastricht een stageplek aan.

Op 17 september 2014 zijn de eerste studenten van het nieuwe project KnowledgeEngineering @Work, gestart met hun stage bij PNA. Het gaat om de tweedejaars studenten Tomas Cremers en Hidde van Scherpenseel. “Voor PNA is dit een uitstekende gelegenheid om in contact te komen met interessante studenten. Dergelijke talenten kunnen we goed gebruiken bij de innovatieve diensten en producten, die we als PNA ontwikkelen en aanbieden en de uitdagende projecten waarin we deelnemen” aldus Sjir Nijssen, CTO PNA.

De Universiteit Maastricht wil met het project KnowledgeEngineering @Work hoogopgeleide, talentvolle jongeren naar de Euregio halen. De studie Knowledge Engineering (bachelor) is een 3-jarige studie met vakken en projecten op het gebied van informatica, wiskunde en kunstmatige intelligentie. De studenten werken tijdens hun studie halftijds bij de deelnemende bedrijven. Dr. Frank Thuijsman, universitair hoofddocent en initiatiefnemer licht het project toe: “Bij onze partnerinstelling in Duitsland, de RWTH in Aken, bestaat al een opleiding waarin werken en een academische opleiding hand in hand gaan. Deze opleiding is zo’n succes dat ze de vraag naar werkstudenten niet aankunnen. In navolging van Aken gaat nu ook in Maastricht een vergelijkbaar traject van start. We werken daarbij overigens nauw samen met de RWTH.”

PNA is expert op het gebied van kennismanagement. Door middel van haar cogNIAM® methode helpt zij organisaties met kennisintensieve uitdagingen en wordt het fundament gelegd voor het duurzaam gebruik kunnen maken van kennis. Het profiel van de KnowledgeEngineering @Work studenten van de Universiteit Maastricht past daar uitstekend bij. PNA is actief in diverse triple-helix verbanden, zoals de Smart Services Hub. Hieruit is ook het contact met de Universiteit Maastricht ontstaan. PNA is het eerste bedrijf waar studenten van KnowledgeEngineering @Work zijn gestart.

PNA wint Europese aanbesteding Belastingdienst

HEERLEN, februari 2014 - PNA heeft op een Europese aanbesteding van de Belastingdienst gegund gekregen. Het betreft de aanbesteding ‘Dienst(en) Annotatie-Applicatie voor de wendbare wetsuitvoering.’

De Belastingdienst is belast met de uitvoering van wet- en regelgeving. Om van wet- en regelgeving tot geautomatiseerde uitvoering te komen, wordt momenteel een intensief traject doorlopen waarin nu ook veel informatie handmatig moet worden verzameld, verwerkt en beheerd. Na analyse en onderzoek heeft de Belastingdienst een visie bepaald, waarin is vastgelegd op welke wijze het bovenstaande proces kan worden verbeterd en geautomatiseerd kan worden ondersteund.

De Belastingdienst heeft uit verschillende aanbiedingen een door PNA ontwikkelde oplossing gebaseerd op PNA’s Cognitatie gekozen. “Deze oplossing komt tegemoet aan de wens van de Belastingdienst om het proces van beleid naar uitvoering van complexe wet- en regelgeving op de voet te volgen” aldus Maurice Nijssen, CEO PNA. “Ondanks de aanwezige kennis was het voor medewerkers van de Belastingdienst een enorme opgave te komen tot een eenduidige beoordeling van verschillende regelingen.”

Dankzij de gekozen oplossing van PNA wordt dit aanzienlijk vereenvoudigd. Essentieel bij het annoteren, ofwel het voorzien van betekenis aan wet- en regelgeving, is dat dit met Cognitatie gestructureerd, eenduidig en begrijpelijk ten uitvoer kan worden gebracht.

PNA wordt Europees vertegenwoordiger OMG

HEERLEN, augustus 2013 - De Object Management Group (OMG) is de grootste en meest gerenommeerde non-profit organisatie op het gebied van totstandkoming en verdere ontwikkeling van diverse kennis- en ICT-wereldstandaarden. De OMG is opgericht in 1989 en telt meer dan 300 leden. Hieronder bevindt zich een breed scala aan toonaangevende bedrijven als IBM, Oracle, SAP, Boeing, Daimler, PricewaterhouseCoopers, Citigroup en AT&T.

Sinds 2008 is PNA met haar specifieke cogNIAM® expertise betrokken bij de totstandkoming en ontwikkeling van de wereldstandaarden BPMN 2.0 en SBVR.

Deze samenwerking heeft de OMG ertoe bewogen om Maurice Nijssen, Serge Gouders en Bas van de Laar van PNA op 1 juli 2013 te benoemen tot ‘OMG Representatives’ voor Europa. Maurice Nijssen, CEO PNA, zal zich persoonlijk inzetten om de OMG in Europa meer op de kaart te zetten: “We vinden het een grote eer dat de OMG ons gevraagd heeft om haar belangen in Europa te behartigen. Het netwerk van de OMG is buitengewoon geschikt om met internationale experts in contact te komen en te discussiëren over inhoudelijke en branche gerelateerde ontwikkelingen.”

OMG_logo-blue@2x

Het OMG standaardisatieproces is snel, transparant en effectief. Iedere organisatie, van klein tot groot, kan lid worden. Leden helpen actief mee aan de totstandkoming van toekomstige standaarden en beslissen mee over de inhoud van deze standaarden. Ieder lid, ongeacht de grootte van de organisatie, heeft één stem ter beschikking en kan zodoende een wezenlijk verschil maken. De OMG kent diverse lidmaatschapsvormen, van ‘domain member’ (bijvoorbeeld voor de financiële, medische of technologie sector) tot ‘platform member’ (bijvoorbeeld gericht op technische of data standaarden).

Lees meer over onze samenwerking met de OMG.

Officiële opening Smart Services Hub

HEERLEN, oktober 2012 - Op vrijdag 7 september 2012 heeft in Heerlen de officiële opening plaatsgevonden van de Smart Services Hub. Limburg, en speciaal de regio Heerlen, beschikt over een sterk ontwikkeld cluster en unieke deskundigheid op het gebied van financiële, administratieve en informatieve dienstverlening. Om die expertise goed te benutten én om een toekomstbestendig arbeidsaanbod te ontwikkelen, sloegen 18 partijen de handen ineen. Samen zetten zij in op 'smart services': slimme diensten die door intelligent gebruik van informatie een bron vormen van economische meerwaarde, voor de organisaties zelf én voor hun klanten.

De financieel-economische en administratieve dienstverlening in de regio is sterk ontwikkeld met grote bedrijven als APG GroepAZLCBSObvion en de Belastingdienst. Maar ook kleinere, innovatieve spelers zoals PNA en Betawerk onderscheiden zich door de ontwikkeling van hoogwaardige en vernieuwende diensten. Daarnaast zijn er ook diverse kennisinstellingen met hoogwaardige expertise van en voor het financieel-administratieve en op informatie gebaseerde cluster. Maastricht University, de Open Universiteit en Zuyd Hogeschool leveren jaarlijks duizenden afgestudeerden op dit specifieke terrein.

PNA neemt naast APG, Maastricht University, Hogeschool Zuyd en Gemeente Heerlen zitting in de stuurgroep. Maurice Nijssen, CEO PNA: “Wij zien veel mogelijkheden in deze unieke samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen. Dankzij de door ons ontwikkelde wereldstandaarden op het gebied van kennismanagement en informatiestromen, kunnen we bedrijven en instellingen helpen om het rendement op hun kenniskapitaal te vergroten.”

Smart-Sevices-Hub

“Om aanstormend talent te interesseren om in deze regio te komen werken en wonen, is het volgens ons onontbeerlijk om uitdagende werkzaamheden aan te bieden. Het ontwikkelen van innovatieve diensten en producten speelt hierin een belangrijke rol. Juist op dit terrein kan de Smart Services Hub als katalysator gelden.”

Lees meer over de Smart Services Hub.