BriMis, een platform voor het delen en leren van Briljante Mislukkingen

Op donderdag 16 januari 2020 lanceerde het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) haar online omgeving om leerervaringen te delen, BriMis. De lancering van BriMis door Paul Iske, Chief Failure Officer van het IvBM en Chief Dialogues Officer van PNA, vond plaats tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2020. BriMis is in 2019 stapsgewijs samen met PNA ontwikkeld.

Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om iets te realiseren waarbij er een andere uitkomst is dan gepland. Mislukkingen zijn briljant wanneer ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld. Dat is dan ook precies waar BriMis in de kern om gaat: het delen van je eigen leerervaringen en het leren van anderen. En dat kan voor, tijdens of na je eigen activiteiten.

Het startpunt voor het delen van je eigen leerervaring én het leren van anderen is de zogenaamde archetypentest. IvBM en PNA hebben deze test in co-creatie ontwikkeld. Het is een vraag- en antwoordspel dat leidt naar één of meerdere archetypen die voor een specifiek project relevant waren of zijn.  Archetypen zijn ‘universele lessen’, patronen of leermomenten die een specifieke ervaring overstijgen en ook op veel andere (innovatie)projecten van toepassing zijn. Een voorbeeld van een archetype is “De duiker van Acapulco”. Dit archetype draait om timing, het kiezen van het juiste moment. Dit is in projecten net zo van levensbelang als voor de beroemde duikers van Acapulco, die het moment afwachten waarop een golf het water opstuwt en voor voldoende diepte zorgt om de duik veilig te kunnen maken. Men kan zich voorstellen wat er gebeurt wanneer de timing verkeerd is.

Weet je door de archetypentest welke archetypen mogelijk op jouw projecten van toepassing zijn? Dan kan je projecten bekijken die met dezelfde archetypen te maken hebben gehad. Kijk naar de overeenkomsten en de lessen die daaruit zijn geleerd. Bekijk eventuele video’s en lees de reacties van anderen.

Bij het delen van je eigen leerervaringen voer je voor jouw project in wat de intentie was, de aanpak, wat het resultaat was en welke lessen je hieruit hebt geleerd om ervaringen in relatie tot projecten te duiden. Laat jouw lessen ook een les voor anderen zijn.

Wat zou de wereld zijn zonder lef, zonder toevallige ontdekkingen en zonder de mogelijkheid te leren van wat misging?

Zo werkt het

Meedoen is simpel: maak een gratis account aan op www.brimis.nl en kies of je wilt leren van anderen, wilt bladeren door projecten of je eigen project en leerervaring wilt uploaden. Uiteraard vind je op BriMis ook een uitgebreide toelichtingen op de 16 verschillende archetypen.

BriMis in 2020

De versie van BriMis die nu online staat is een eerste openbare versie die gevoed is met de casussen die waren ingediend voor de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2020. Maar BriMis is een openbaar systeem: iedereen die zich registreert kan zijn leerervaringen delen of leren van anderen. Je mag projecten toevoegen, video’s opvoeren of bestaande projecten becommentariëren.
De ontwikkeling van BriMis gaat door: zo zal PNA het komende halfjaar, samen met het IvBM, BriMis 2.0 ontwikkelen met een zogenaamde AI-functionaliteit (artificiële intelligentie) om de toewijzing van archetypen aan ingebrachte projecten en ervaringen te versterken. Een aantal grote commerciële en publieke organisaties zal waarschijnlijk met deze 2.0 versie op hun eigen intranet in productie gaan. BriMis blijft dus groeien.