We zijn compliant! … maar hoe kunnen we dat slim en gemakkelijk blijven?

Een financiële instelling in de 21e eeuw is naast bank, verzekeraar, pensioenfonds of belegger ook een verantwoordingsfabriek. Medewerkers zijn dagelijks bezig met het aantonen van compliance en het vertalen van de specificaties van verschillende rapportages naar het complexe landschap van systemen.

De vele uitdagingen van compliance

Door hard werk lukt het elke keer weer om die rapportage draaiend te krijgen. Maar hierdoor zijn we wel weer steeds het uiterste aan het vragen van die paar ervaren collega’s die hun ervaring en kennis alsmaar moeten toepassen in het volgende project. Ze lijken de enigen te zijn die de complexiteit doorgronden van die mooie Excel, waarin de mapping destijds is gemaakt die we nu weer kunnen gebruiken…

Is er niet een manier om zaken zodanig vast te leggen, dat deze kennis in jouw organisatie toegankelijk wordt? Op een manier waarmee je ervaring en kennis die is opgedaan makkelijk kunt hergebruiken, zonder daarvoor steeds tijd van dezelfde usual suspects te claimen? En kunnen we daarbij meteen zorgen dat iedereen kan inzien welke verbanden er tussen systemen en rapporten bestaan? Zonder dat daarbij telkens weer de collega’s nodig zijn die de oplossing destijds hebben gerealiseerd?

Informatie toegankelijk te maken

Een perfect middel om informatie vast te leggen op een manier dat deze inzichtelijk en herbruikbaar is, is een model. Denk hierbij aan datamodellen, procesmodellen en regelmodellen. Een goed uitgewerkt model maakt de structuur van grote hoeveelheden informatie overzichtelijk. Het maakt het mogelijk om gericht te zoeken naar de juiste informatie in een complexe werkelijkheid. Een model zorgt ervoor dat resultaten van analysewerk voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, zonder de analyse over te doen. En een model verbindt verschillende zaken aan elkaar, zodat de impact van een verandering in een wet, nieuw beleid of aangepast systeem in één klap zichtbaar wordt.

Hergebruik als standaard

Soms wordt wel eens gedacht dat het gebruik van modellen een technische aangelegenheid is. Wij dagen iedereen die dit beeld heeft uit om de inzet van modellen breder te bekijken! Juíst de inzet van centrale modellen, waaraan iedereen een bijdrage kan leveren vanuit de eigen expertise, zorgt voor een helder gedeeld beeld. Het gebruik van modellen voorkomt misverstanden tussen samenwerkende partijen.

Een gestructureerde methode

Hoe kun je met verschillende kennishouders van uiteenlopende expertises samenwerken aan één model, op een manier die consistent en herhaalbaar is in vele projecten? Daar weten we bij PNA wel wat over te vertellen. Wij houden ons namelijk al sinds 1989 met veel succes met het antwoord op deze vraag bezig. En onze kennis willen we dolgraag delen!

De workshop cogNIAM core geeft in een halve dag een duidelijk beeld van de kern van onze methode: het gestructureerd en begrijpelijk vertalen van informatie uit documenten en de kennis en ervaring van collega’s naar een model, het bepalen van het juiste soort model voor de juiste soort kennis én het aanbrengen van verbanden tussen verschillende soorten modellen. 

Na deze workshop kun je de principes van onze methode toepassen op de werkwijze in jouw organisatie. Eventueel kun je daarna nog een verdiepende workshop volgen, of via coaching-on-the-job onder begeleiding van onze trainers en consultants een vliegende start maken.