Workshop

Workshop FBM

Met Fact Based Modeling legt u een stevige fundering voor heldere structuur en communicatie binnen uw organisatie.

Aanmelden

Hoe legt u informatie begrijpelijk en gestructureerd vast?

Praat men in uw organisatie regelmatig langs elkaar heen? Ervaart u een kloof tussen business en IT? Heeft u behoefte aan eenduidige functionele en technische specificaties?

Fact Based Modeling (FBM) heeft zich bewezen als de meest efficiënte aanpak om kennis in een begrijpelijke taal, effectief toepasbaar te maken ten gunste van alle stakeholders.

Met de workshop FBM van PNA verkrijgt u uw kennis direct van de bron. Onze docenten hebben ruime praktijkervaring en hebben actief meegewerkt aan diverse wereldstandaarden. Bovendien leggen wij door middels van een introductie op cogNIAM verbanden tussen processen, regels, data en semantiek.

Open workshop FBM High Tech Campus Eindhoven:

Nieuwe data spoedig bekend.

In verband met COVID-19 worden onze workshops tijdelijk virtueel aangeboden.

Meer informatie?

Bas van de Laar

Solution manager

Maak een afspraak Neem contact op

Wat leert u tijdens deze workshop?

 • Op basis van concrete voorbeelden leert u datastructuren herhaalbaar en begrijpelijk te modelleren en gebruikte termen in relatie tot elkaar te definiëren.
 • Kwalitatief hoogstaande FBM modellen opstellen op basis van de PNA richtlijnen.
 • Hoe u uw FBM modellen door domeinexperts binnen uw organisatie kunt laten valideren.
 • Hoe u deze FBM modellen kunt koppelen aan de relevante brondocumenten in wet- en regelgeving en/of uw interne beleidsdocumenten.
 • Hoe u informatiestructuren en begrippen relateert aan de processen en regels binnen uw organisatie door middel van de cogNIAM® methode.

Over Fact Based Modeling

Fact Based Modeling, bekend van de varianten zoals NIAM, ORM, FCO-IM en cogNIAM, is de meest effectieve methode om conceptuele informatiestructuren en datadefinities op te stellen. De natuurlijke taal gebaseerde aanpak zorgt voor optimale interactie met de domeinexperts en resulteert in maximale kennisborging.

De unieke voordelen

PNA is al ruim 40 jaar betrokken bij de ontwikkeling van FBM. In de workshop delen we onze kennis en ervaring met FBM en geven wij u richtlijnen voor gebruik in de praktijk.

U verkrijgt uw kennis direct van de bron. PNA heeft aan de wieg gestaan van FBM, ORM, FCO-IM en cog- NIAM. Onze docenten hebben ruime praktijkervaring bij (inter)nationale organisaties en hebben actief meegewerkt aan diverse wereldstandaarden, waaronder SBVR, BPMN 2.0 en DMN.

Gedurende de workshop wordt gebruik gemaakt van een door u geselecteerd praktijkvoorbeeld. U kunt FBM direct na afloop van de workshop toepassen in uw organisatie.

pna_workshop_molecule2

De cogNIAM® methode

Tijdens deze workshop maken we gebruik van de door PNA ontwikkelde cogNIAM methode, een methode voor het in kaart brengen van niet alleen processen maar ook datamodellen, regels en semantiek van een organisatie. Door de eenvoudige voorschriften waaruit de methode bestaat is deze door elke kenniswerker te leren. Met behulp van de methode wordt kennis gestructureerd en geïntegreerd ondergebracht in een kennismodel. Vanuit dit model kan de kennis op vele verschillende manieren en vakgebieden weer productief worden ingezet binnen de organisatie, bijvoorbeeld:

 • Om aan te tonen dat de organisatie aan de gestelde regels voldoet.

 • Als startpunt voor een IT-project om kostbare analysetijd te besparen.

 • Om nieuwe medewerkers wegwijs te maken in de processen binnen de organisatie.

Aanmelden Workshop FBM

  High Tech Campus, Eindhoven

 • 2-daagse workshop van 10:00 tot 17:00 uur inclusief lunch.
 • 4 startmomenten per jaar.
 • Beschikbaar in Nederlands en Engels.
 • € 1300,- (excl. BTW) per deelnemer. Maximaal 8 deelnemers per workshop.

Maatwerk workshop aanvragen

  Inhouse / Locatie naar keuze

 • Bepaal uw specifieke leerdoelen samen met onze docent.
 • Op maat gemaakt lespakket met o.a. eigen business case.
 • Optioneel: inhouse coaching na afloop.
 • Beschikbaar in Nederlands & Engels.

Maak kennis met PNA